3LAB Substack

3LAB Substack

Share this post

3LAB Substack
3LAB Substack
JC #2: Norwegian training method

JC #2: Norwegian training method

Er is veel te doen rond de 'Noorse trainingsmethodiek'. Niet geheel verrassend gelet op de ijzersterke prestaties van enkele Noorse toppers! Recent onderzoek werpt een blik op de Noorse methode.

Reinout Van Schuylenbergh's avatar
Reinout Van Schuylenbergh
May 05, 2025
∙ Paid

Share this post

3LAB Substack
3LAB Substack
JC #2: Norwegian training method
2
Share
panorama city view
Photo by Michael Fousert on Unsplash

Prestaties alom

Het succes van de Noorse duursporters in het laatste decennium is niet onopgemerkt voorbij gegaan. Denk maar aan de broers Ingebrigsen in de atletiek of de triatleten Blummenfelt en Iden.... Voor een land met een beperkte populatie scoren ze bijzonder sterk in de duursporten (atletiek, triatlon, wielrennen, langlaufen, ...).

Meest succesvolle topsportlanden per capita. Bron: www.greatestsportingnation.com

Is dit succes te verklaren door een specifieke trainingsmethodiek? Recent verschenen drie wetenschappelijke publicaties die een blik werpen op de Noorse trainingsmethoden.

Trainersbevraging

Tal van studies die in de afgelopen ongeveer 25 jaar zijn gepubliceerd, hebben de trainingskenmerken van elite-duursporters in kaart gebracht (oa Tønnessen et al., 2014, Sandbakk et al., 2017, van Erp et al., 2020) . Daaruit blijkt dat het jaarlijkse trainingsvolume varieert tussen ongeveer 500 en 1200 uur per jaar, verdeeld over 300 tot 600 trainingssessies. Deze grote variatie wordt voornamelijk verklaard door sportspecifieke beperkingen (zoals het type spieractiviteit, de duur van spiercontracties en de proportie actieve spiermassa), al spelen individuele factoren ook een rol. Circa 80–90% van de duurtraining wordt aan gematigde intensiteit uitgevoerd (< LT1), terwijl de resterende 10–20% op hogere intensiteit (> LT2) wordt uitgevoerd.

Tønnessen en collega’s (2024) onderzochten bij 12 succesvolle Noorse toptrainers (samen goed voor 370 medailles op EK, WK en OS) naar hun trainingsmethodiek. De onderzoekers gebruikten vragenlijsten, diepte-interviews en follow-up interviews als onderzoeksmethodiek. De studie is in essentie een beschrijvend onderzoek.

Trainingsmethodiek

Uit het onderzoek van Tønnessen en collega’s (2024) werden de volgende bevindingen gedestilleerd:

Keep reading with a 7-day free trial

Subscribe to 3LAB Substack to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.

Already a paid subscriber? Sign in
© 2025 Reinout Van Schuylenbergh
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start writingGet the app
Substack is the home for great culture

Share